Parówki dobrej jakości – czy to możliwe?

Parówki to często wybierany produkt, chociaż istnieje przekonanie, że zawsze są one słabej jakości, bo powstają z resztek mięsnych. Jak jest rzeczywiście? Jak i gdzie kupować parówki odpowiedniej jakości? Poniżej znajdziecie kilka ciekawych informacji na ten temat.

Parówki to jeden z najpopularniejszych produktów wędliniarskich. Można przygotowywać je na różne sposoby i dodawać do różnych dań. Jest to rodzaj drobno zmielonej wędliny pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej są zrobione z mięsa wieprzowego lub drobiowego. W sklepach znajdziemy mnóstwo różnych rodzajów parówek – długie, krótkie, cienkie i grube. Niestety większość z reklamowanych produktów tego typu posiada skład, który budzi wiele zastrzeżeń. Warto zatem dokładniej się temu przyjrzeć.

Aby wybrać odpowiedni produkt musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, a przede wszystkim wczytać się w skład parówek. Niestety bardzo często na etykiecie parówek możemy znaleźć skrót MOM, czyli „mięso oddzielone mechanicznie”. Robi się to po to, by „wypełnić” ilość „mięsa” w parówkach. Powinniśmy zrezygnować z zakupu tego rodzaju produktów, ponieważ są one gorszej jakości.

Czego jeszcze unikać?

W składzie parówek powinna znaleźć się jak największa zawartość mięsa. Bardzo często dochodzi jednak do zastępowania mięsa różnymi wypełniaczami oraz ulepszaczami. W ten sposób parówki tylko przypominają produkt mięsny, a w rzeczywistości nie mają nic z tym wspólnego. Wszystko to robi się po to, by zaoszczędzić. Niestety produkty tego typu nie posiadają odpowiednich właściwości i nie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Warto unikać takich produktów, szczególnie jeśli mamy zamiar podać parówki dzieciom.

Wiele wyrobów tego typu zawiera duże ilości soli oraz glutaminian sodu, co może być szkodliwe dla osób z nadciśnieniem. Należy również unikać parówek, w których składzie znajdą się różnego rodzaju dodatki, jak np. tłuszcz wieprzowy, skrobia czy regulatory kwasowości. Wszystko to ma na celu wypełnić zawartość produktu, pozwolić na jego dłuższą datę spożycia oraz poprawić wygląd. Niestety wiele dodatków może być szkodliwych dla osób uczulonych. Warto zatem dokładnie sprawdzać skład danych produktów.

Jak wybrać dobre parówki?

Przede wszystkim postarajmy się wybierać te parówki, które w swoim składzie posiadają największy procent mięsa. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość mięsa i jego pochodzenie. Należy unikać wyrobów, w których mięso zostało oddzielone mechanicznie. tu najczęściej stosuje się słabej jakości mięso, by zaoszczędzić.

Na rynku możemy znaleźć parówki, które pozbawione są różnych dodatków, konserwantów, spulchniaczy, wzmacniaczy smaku i fosforanów. W sklepach rzadko możemy trafić na tego rodzaju produkty, ale miejmy świadomość, że dobrej jakości parówki także istnieją. Warto sprawdzić prywatne masarnie, które produkują mięso oraz wędliny.

Warto również zwrócić uwagę na opakowani parówek. Istnieją różne rodzaje otoczek, w które zawijane są parówki. Najtańsze z nich pakowane są w foliowe flaki. Najlepiej zdecydować się na naturalne flaki lub te pozbawione otoczki.

 

Więcej informacji

Jeżeli szukasz mięs wykonanych według tradycyjnych receptur, to znajdziesz je w rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny. Wędliny Warszawa – zobacz przygotowaną ofertę różnego rodzaju mięs i wędlin.